ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΧΙΟΥ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΧΙΟΥ

Η πόλη της Χίου, εκτός του μεγάλου αριθμού των μονίμων κατοίκων της, φιλοξενεί και ένα μεγάλο αριθμό φοιτητών των Σχολών και των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθώς και αρκετούς μονίμους στρατιωτικούς. Αυτό το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα η πόλη της Χίου να επιδεικνύει έντονη ζωή, κυρίως νυχτερινή, για όλες τις ώρες και όλες τις εποχές του χρόνου. Η πόλη της Χίου, η καλουμένη και Χώρα, είναι μέχρι σήμερα το σπουδαιότερο λιμάνι του νησιού, καθώς και πολύ σημαντικό πνευματικό, εκπαιδευτικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο για όλο το Βόρειο Αιγαίο. Η νότια Χίος καλύπτεται από Μαστιχόδεντρα ή Σκίνους για τους ντόπιους. Φυτό που για άγνωστο λόγο, χαρίζει το μαγικό καρπό του, σε τούτο και μόνο, ευλογημένο κομμάτι της γης σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η Μαστίχα λόγω της μοναδικότητας της αλλά και των «μαγικών» ιδιοτήτων της, που έκανε τη Χίο ξακουστή από την αρχαιότητα, διαδραμάτισε και εξακολουθεί να διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική του ιστορία του τόπου. Η Χώρα, αλλά και ολόκληρο το νησί, προσφέρει τεράστια ποικιλία σε όλα τα είδη διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Στην Χώρα πρέπει να επισκεφθείτε την Βιβλιοθήκη του Κοραή, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο και το Μεσαιωνικό Κάστρο. Στο υπόλοιπο νησί πρέπει να επισκεφθείτε τα αρχοντικά του Κάμπου, την Δασκαλόπετρα στον Δήμο Ομηρούπολης, τον Ανάβατο, καλούμενο και ως «το Σούλι» της Χίου, τα μεσαιωνικά χωριά των Μεστών και του Πυργίου, τα μαστιχοχώρια στο Νότιο μέρος, το γραφικό Λιθί, το μοναστήρι της πολιούχου του νησιού Αγίας Μαρκέλλας στο Βορειοδυτικό μέρος και για τους πολύ περιπετειώδεις το Άγιο Γάλας, ένα απομονωμένο χωριό με ανεπανάληπτη φυσική ομορφιά στο Βόρειο μέρος του νησιού. Στα θετικά της πόλης προστίθεται και το πολύ καλό νοσοκομείο Χίου, το «Σκυλίτσειο».

Στα αρνητικά προσμετράται η πολύ μεγάλη κίνηση στο κέντρο της πόλης, ιδίως τις πρωινές ώρες, καθώς και το ότι χρειάζεται αυτοκίνητο για τις εκτός πόλεως μετακινήσεις, λόγω του το εκτός πόλεως συγκοινωνιακό δίκτυο είναι πολύ φτωχό.
Προτάσεις:
Παραλίες: Νότιο μέρος: Αγία Φωτεινή, Καρφάς, Αγία Ερμιόνη, Κώμη, Εμπορειός, Αγία Δύναμη (δυσπρόσιτη), Λιθί
Βόρειο μέρος: Ναγός, Αγία Μαρκέλλα, Λημνιά
Φαγητά Χίου: Μαστίχα (σε ακατέργαστη μορφή, ούζο, λικέρ, υποβρύχιο κ.λ.π.), τυρί Μαστέλλο, κοπανιστή, γλυκά του κουταλιού (κυρίως με γεύση άνθους λεμονιού) και παγωτό από τον «ΚΡΟΝΟ».

Χαρακτηριστικά πόλης

  • Πληθυσμός: 24.000
  • Έκταση: 904 στρέματα
  • Πρόσβαση: Αεροδρόμιο, Ακτοπλοικός (Μέσω Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Λέσβου και Σάμου)
  • Νυχτερινή ζωή: Πολύ Καλή
  • Μέσα μαζικής μεταφοράς: καλά
  • Νοίκι: 150 € εώς 300 €
  • Κίνηση στο κέντρο: Πολύ Καλή

Leave a comment

You are commenting as guest.

All rights reserved foititoupolis.gr | 2023